Páteční plán byl jasný – pracovat ve skupinách, vyhledat na tabletu recept na zdravou svačinu (tentokrát vyhrála pomazánka), vypsat suroviny, poznačit si postup práce, jít nakoupit potřebné suroviny, připravit si kuchyňské potřeby a dát se do práce. A práce šla jako po másle. Čtyři skupinky, čtyři různé pomazánky. Výsledek – vynikající! Avokádová pomazánka chutnala výborně s opečeným toustem, rajčaty a melounem – ano, melounem. Vajíčková byla skvělá s toustovým chlebem, tvarohová pomazánka chutnala nejlépe s bagetou a sušenými bylinkami. Lehce pikantní sýrová pomazánka vynikla zejména s bílým pečivem, obyčejným rohlíkem. Projektové vyučování na téma Zdravá svačina se vydařilo na výbornou, což může potvrdit i pan ředitel a paní zástupkyně, kterým děti přinesly ochutnat. Pro inspiraci přidáváme naše recepty:
Avokádová pomazánka: 2 avokáda (400 g), 4 rajčata (320 g), 1 stroužek česneku (5 g), 1 lžíce olivového oleje (20 ml), 1/4 cibule (20 g), 1/4 limetky nebo citronu, pár listů čerstvé bazalky nebo koriandru, špetka soli
Vajíčková pomazánka: 1 ks jarní cibulka, 200 g lučina, 4 lžíce majonéza, 1 lžička dijonská hořčice, sůl a pepř
Tvarohová pomazánka: 150 g tučného měkkého tvarohu, 100 g másla, 50 g polotvrdého sýra (eidam), 1 malá cibule, 1 vařené vejce, sůl, pepř, 1 hrst nasekané pažitky, případně jakékoliv bylinky
Sýrová pomazánka: 2 lžíce másla, 1 obdélník taveného sýra, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra (eidam, gouda), případně trochu mleté papriky